Palackba zárt világ: Gyöngyöző élvezetek a Fekete-tenger mellékéről

2014. október 03. 18:06 - Dr. Buda Bernadett

Sokan, sokfélét hallhattunk már az orosz pezsgőkről. Vélhetően a magyar fogyasztók nagy része egy bizonyos márkával azonosította az orosz pezsgőket, s vélhetően nem a kiemelt minőséggel azonosították e hatalmas ország pezsgőit. Most egy olyan példát szeretnénk bemutatni, amely élvezetet és tartalmat nyújt, s fogyasztása után kellemes szájízzel gondolhatunk az orosz pezsgőkre.


Az Abrau-Durso a legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal rendelkező orosz pezsgőpincészet, melyet még 1870-ben II. Sándor orosz cár alapított.

A legmagasabb minőséget megcélozandó, a cár Golytsin herceget nevezte ki a birtok igazgatására. A kor szellemének legmodernebb borászati eljárásait francia borászok hozták el a cárnak.

A pezsgőpincészet gyorsan a cári udvar kedvelt beszállítója lett, s pezsgéssel töltötte meg az orosz nemesség mindennapjait. Emellett igen gyors nemzetközi sikereket is magáénak tudhatott a pince. Ezt jelzi az is, hogy 80.000 palack tradicionális pezsgőt értékesítettek Amerikába és Nagy-Britanniába. Ez akkor nagyon komoly mennyiségnek számított.

Az Abrau-Durso egészen a szovjet forradalom kitöréséig szolgálta ki a cári udvar igényeit, azután pedig a kulturális elit - többek között ismert írók - kedvenc italává váltak pezsgői.

A történelem viharait is túlélve, beleértve az 1917-es forradalmat, polgárháborúkat és a II. világháborút is, a pincészet pezsgői folyamatosan jelen voltak a Szovjetunió elitjének életében.

Az elmúlt 140 évben az Abrau-Durso az orosz történelem részévé és hagyományává vált. Ez ma is így van, s a pincészet pezsgői a jelenlegi társadalmi elit kedvenc italai is egyben.

A szőlőbirtokot – feldolgozóval és az érlelő pincékkel együtt – az Abrau-tó partján találjuk, festői környezetben. A Fekete-tenger és a Kaukázus közelsége különleges klímát teremt a szőlőtermesztésre. A mészben gazdag talajok is azt vetítik elénk, hogy a termesztési feltételek abszolút adottak ahhoz, hogy színvonalas pezsgők készüljenek.

A területet valószínűleg őstenger borította még egymillió évvel ezelőtt is. A kezdetekkor is a francia tudás, tapasztalat és szakértelem adott minőségi alapokat a pincészetnek, s ez ma sincs másképp. Jelenleg Champagne egyik vezető szakértője, önológusa Hervé Jestin irányítja konzultánsként a szakmai munkát.

A pincészet saját területeiről származó alapanyagot igen gondos művelés után kézzel, ládákba szüretelik, nagyon kíméletesen préselik, s után készítik belőle az alapborokat, házasításokat.

Miután az alapborok megkapták a tirázslikőrt, a palackokat a 19. században a hegyoldalból kivésett érlelőpincébe kerülnek, hogy évek alatt a rázás és forgatás során elérjék a kívánt fejlettséget és stílust. Az érlelésre szánt alagutak mintegy 5,5 kilométer hosszan futnak a hegy gyomra felé, optimális feltételeket kínálva a lassú erjedésre és érlelésre. A föld felszíne alatt 60 méterrel 12 °C-on fejlődhetnek a tradicionális pezsgők. Az érlelés 18 hónapig tart. A pincerendszerben egyébként 10 millió palack érlelésére van lehetőség.

A 20. század fordulója óta komoly modernizáláson esett át a pincészet, s számtalan, a mai kor szájízlésének megfelelő pezsgő – tradicionális és tank (methode charmat) - és bor készül a pincészetben. Ezek sikerét a nemzetközi borversenyek eredményei is rendre alátámasztják.

A cári időkben a hegy oldalába vájt pincejáratok a modern borászati eszközök mellett a hagyományt jelentik. A tradicionális pezsgők továbbra is itt érnek és fejlődnek.

Ma a pincészet Borisz Titov tulajdonában van, aki nem spórolt a pincészet megújításán, s célja továbbra is az, hogy az itt készült pezsgők világszerte elismertek legyenek. Ennek jegyében vette igénybe a franciák szakértelmét is.
A megújítás során nagy hangsúlyt fektettek a borturizmusra is, így az Abrau-Durso ma a világ egyik legfontosabb borturisztikai fellegvárává nőtte ki magát a maga évi 120 000 látogatójával. Természetesen ma már nem létezik igényes borturizmus igényes vendéglátás nélkül, így egy négycsillagos szálloda és számtalan kiváló étterem is működik a pincészet tőszomszédságában.

Abrau Durso: Alexander II Cuvée Brut (2011)

chardonnay, rajnai rizling, pinot blanc, pinot noir
orosz tradicionális pezsgő

Halvány aranyszínű pezsgő. Fehér húsú gyümölcsök, ananász, virágok, grapefruit, nápolyis, kekszes, füstös, élesztős aromák. Komplex, elegáns illat, közepesnél intenzívebb aromákkal.

Kóstolva kellően krémes, intenzív gyöngyözéssel, apró és finom szerkezetű bubikkal. Ízben ugyanazt hozza, mint illatban ígért: elegáns, gyümölcsös és toast-os, édes tésztás, érettséggel és frissességgel. Jó szerkezet, közepes test, lendületet adó savakkal, finom gyöngyözéssel. Lecsengése közepesnél hosszabb.

Jó ivású, izgalmas pezsgő, mely megmutatja, hogy egy igazi orosz pezsgő valóban szólhat a minőségről.  

Szerző: Vörös Attila
A cikk forrása: Metropol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://buborekfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr706756383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása