"Egyszerűen elégedett vagyok a legjobbal..."

2014. október 16. 11:36 - Dr. Buda Bernadett

 

Régóta próbáltam megfogalmazni magamnak is, miért más a Champagne, mint az összes többi pezsgő, nem sok sikerrel. Nehéz definiálni az érzést egy-két kifejezéssel. Aztán találkoztam a Pol-Roger család történetével, és szeretném hinni, hogy megértettem. 

image.jpgA közel 200 éves tradíció, hagyománytisztelet, tapasztalat, családi összetartás, kitartás és a meg nem alkuvás az, ami azzá teszi a Champagne-t, ami. Minderre hogy lehet szert tenni? Röviden összefoglalva: filoxéra vész, infrastruktúrális katasztrófa, világháborúk, gazdasági világválság, szesztilalom… és mégis, mindezek után (vagy épp ezeknek a nehézségeknek köszönhetően) a mai napig a Pol Roger a brit királyi udvar hivatalos beszállítója, a legmeggyőzőbb „marketingarcuk” pedig maga Sir Winston Churchill. A sokat látott újságíró, Jean-Paul Kauffman pedig az "úriemberek italának" titulálta ezt a Champagne-t. Az elmúlt csaknem két évszázad minden kihívása és tapasztalata érződik pezsgőjükben.

De kezdjük az elején: 1831-ben Champagne régióban, Aÿ községben kezdődik a történet egy bizonyos Pol Roger születésével, aki egy ügyvéd fiaként látja meg a napvilágot. Miután édesapja gyógyíthatatlan betegsége következtében nem tudja tovább folytatni a praktizálást, Pol-t a családi körülmények kényszerítik pénzkeresésre. Kezdetben borkereskedéssel foglalkozik, majd mindössze 18 évesen alapít egy pezsgőházat 1849-ben. Induláskor még nincs saját szőlője, ezért más nagy pezsgőházaknak dolgozik be, mint például a Perrier Jouët, vagy a Moët & Chandon. 1851-ben Éperney-be teszi át székhelyét, első saját tételei 1853-ban már meg is jelennek a piacon. Két évvel később elkezd száraz pezsgőt készíteni, miután élelmes üzleti érzékének köszönhetően felismeri az angol piac ezen igényét (ezekben az időkben a pezsgők a mainál jóval édesebbek voltak). Így egyik úttörője lesz a száraz pezsgők bevezetésének. 68 évesen, 1899-ben hal meg tüdőgyulladásban, amire már saját márkájának jeles hírnevet szerez.

talán pol roger_new.png

Egy évvel az alapító halála után a ház szó szerint összeroskad. Egy katasztrófa következtében a pincék és épületek nagy része beomlik, 500 hordó és 1,5 millió palack megsemmisül (hogy a filoxéra vészt ne is említsem). Pol fiai, Maurice és Georges ekkor apjuk iránti tiszteletből családnevüket „Pol-Roger”-ré változtatják. Elszántságuknak és odaadásuknak köszönhetőn a ház identitását megőrizve újjáépülve túléli ezt az időszakot. Exportjuk folyamatosan fejlődik, ügyfeleik között pedig számos királyi és állami méltóság jelenik meg. A Champ-Élyséen lévő top éttermek is az ő pezsgőjüket szolgálják fel. Maurice-t Épernay polgármesterévé választják 1912-ben. Ez már annyira kerek, hogy itt akár vége is lehetne a történetnek. De nem. I. világháború, a terjeszkedés megtorpan. Ezután pedig jön a szesztilalom, mely még inkább megnehezíti az exportot. Az alapító család közvetlen ellenőrzése és elszánt kitartása itt is segít abban, hogy a cég átvészelje ezt a periódust. 1927-ben Jacques (Maurice fia) érkezésével eljön a 3. generáció a társaság életében.

Azonban alighogy átveszi az irányítást, csakúgy, mint apja és nagybátyja, egyből nehézségekkel találja szemben magát. 1929., gazdasági világválság. Ráadásul amikor a németek megszállják Franciaországot a II. világháborúban, a Wehrmacht kontrollja alá kerülnek. De mit nekik háború, Wehrmacht... stb. A szökött foglyoknak és munkaszolgálatosoknak búvóhelyet, pénzt, élelmiszert, tűzifát, orvosi ellátást biztosítanak, és mindent, amit csak tudnak. Német engedéllyel a vállalkozás nagy mennyiségű cementet szerez be, amit arra használnak, hogy befalazzák a legjobb pezsgőket elrejtve őket az ellenség elől.

És ekkor megjelenik Winston Churchill (még nem Sir). Ő valójában már korábban, 1908-ban kóstolta a Pol Roger Champagne-t, amivel azonnal kezdetét vette egy életreszóló barátság a pezsgőházzal, majd később magával a családdal. 1940-ben Alfred Duff Cooper brit nagykövet bemutatja neki Odette Pol-Rogert, Pol unokáját, akivel valóban élete végéig kitartott a baráti kapcsolat, mely a francia-brit viszony egyik szimbóluma lett. A brit miniszterelnök a tökéletes reklámot biztosítja a ház számára: „Egyszerűen elégedett vagyok a legjobbal..." - mondta. Állítólag az államférfi minden délelőtt 11-kor fogyasztott egy pohár Pol Roger Champagne-t, és gondolom, sokan ismeritek már híres kijelentését, amit ez az ital inspirált: „Ha vereséget szenvedek, szükségem van rá, ha győzök, megérdemlem.” Még a versenylovát is Pol Roger-nek nevezte el. Egy anekdota szerint egy konfliktus megoldására irányuló tárgyalás is éppen annyi napot vett igénybe, ahány palack Champagne állt Churchill rendelkezésére. Bárhova utazott a háború után, tartózkodási helyét az italokat szállító cég ismerte, mivel a palackokat előre megrendelte. Churchill 1965-ös halála utána a pezsgőház egy fekete címkét helyezett a Brut NV (non-vintage, vagyis évjárat nélküli) üvegekre, melyeket az Egyesült Királyságba szállítottak. Az első, államfőről elnevezett évjáratos pezsgőt 1984-ben mutatták be magnum palackban (amely egyébként 1975-ös évjáratú volt, és utána még 13 évjáratos követte a mai napig), ami a ház presztízs itala lett.

odette és churchill_new_new.jpg

Ekkor már a 4. generáció vezeti a céget. Christian Pol-Roger, Maurice unokája 1963-tól irányítja a társaságot. Majd 1988-ban csatlakozik Christian fia, Hubert de Billy. 1999-re a cég eléri a 201 hektáros területet, legjelentősebb exportpiaca pedig az USA. A vállakozás egyre agresszívebb sales stratégiát kezd alkalmazni, új importőrként megjelenik Belgium, Svájc, Olaszország, Németország és Ausztrália. 2004-ben teljes felújítás történik a pincékben.

Bármilyen akadályokkal találta szemben magát a család, filozófiájuk szerint a minőségből sosem engedtek. A legtöbb mozzanatot a mai napig kézzel végzik a szürettől kezdve egészen a címkeragasztásig, a remueur-ök napi 40 ezer palackot forgatnak manuálisan. Náluk az érlelési idő a törvényi előírtaknál (15 hónap, az évjáratosok esetében 36 hónap) jóval hosszabb, minimum 3 év és 3 hónap. Ma már 220 hektáron gazdálkodnak, illetve további 180 hektárról vásárolnak fel szőlőt. Lám, idáig jutott egy ifjonc borkereskedése.

Szóval igen, ezt nehéz lett volna egy-két kifejezéssel leírni...

01 champagne_new.jpgPol Roger Pure Extra Brut

Brut Nature

33% Pinot Noir

34% Chardonnay

33% Pinot Meunier

Dosage

0 g/l

 

 

02 champagne_new.jpgPol Roger Brut Reserve Non-Vintage

33% Pinot Noir

34% Chardonnay

33% Pinot Meunier

Dosage

9 g/l

 

 

 

 03 champagne_new.jpgPol Roger Rich Non-Vintage

Demi Sec

33% Pinot Noir

34% Chardonnay

33% Pinot Meunier

Dosage

34 g/l

 

 

 

04 champagne_new.jpg

 

Pol Roger Blanc de Blancs 2004

100% Chardonnay

Dosage

8 g/l

 

 

 

 

 

05 champagne_new.jpg

 

Pol Roger Brut Vintage 2004

60% Pinot Noir

40% Chardonnay

Dosage

8 g/l

 

 

 

 

06 champagne_new.jpg

 

Pol Roger Brut Rosé 2006

50% Pinot Noir

35% Chardonnay

15% Coteaux Champenois Rouge

Dosage

10.5 g/l

 

 

 

07 champagne_new.jpg

 

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill

Változó:

70-80% Pinot Noir

20-30% Chardonnay

Dosage

8 g/l

 

 

 

 

forrás: Bubbleland.blog.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://buborekfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr266796309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása