Sabrage: pezsgő + kard = vagányság

2014. december 10. 15:03 - Dr. Buda Bernadett

Veuve Clicquot (magyarul özvegy Clicquot) 27 évesen örökölt férjétől egy –akkor még- kisebb pezsgőházat Franciaországban. A napóleoni háborúk alatt a könnyűlovasság néhány férfitagja minden reggel kilovagolt a fiatal özvegy szőlőbirtokára, és kardjukkal kibontottak egy pezsgősüveget. Tették ezt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a hölgyet lenyűgözzék… Így a férfiak kimeríthetetlen repertoárral rendelkező udvarlási módszerének köszönhetően megszületett a sabring (vagy sabrage), vagyis egy pezsgőnyitási technika karddal, illetve szablyával.

07_%20Hoeger,%20Rudolf%20Alfred%20-%20Courtship%20Scene.jpg

A szokás azóta is rendületlenül tarja magát, íme egy oktatófilm a témában:

 

Mivel az emberi leleményesség határtalan, az elmúlt években megjelentek egyéb opciók is kard helyett, például kanál, vagy egy pohár talpa, ha tegyük fel, valamelyik háztartás mégse rendelkezne szablyával, de kísérletező kedvű taggal igen. Íme, a poharas verzió:

 

A sabring iránti lelkesedésből adódóan már számos versenyt is rendeztek szerte a világon, illetve több Guinness rekord született ebben a témában. Például a legtöbb palackot 1 percen belül sabring-módszerrel Mitchell Ancona (USA, hol máshol) nyitotta ki 2013. szeptember 8-án, mely napon 34 pezsgősüveget fejezett le a megadott időn belül. Az egyidejűleg legtöbben sabring-ozó rendezvényt pedig Brazíliában tartották 2013. október 5-én 277 fő részvételével. Hogy teljesen értsétek a dolog menetét:

sabring ok.png

Szavakba öntve: 20 perc hűtés, és a fólia valamint a drótkosár eltávolítása után az üveg illesztése mentén kell lecsapni a palack tetejét. Mivel 6 bar nyomás van egy pezsgősüvegben (közel 3-szor akkora, mint egy autó kerekében), nem kell attól tartani, hogy a széttört üvegből kis szilánkok kerülnek az italba.

Champagne-sabre.jpg

Nem szabunk gátat a kalandvágynak mi sem, így aki szeretné, a jövő heti kóstolón kipróbálhatja az élményt. Addig is kérlek Titeket, csak óvatosan, nem veszélytelen játék ez, vigyázzatok magatokra.

forrás:
Viki in Bubbleland
http://bubbleland.blog.hu/2014/11/17/sabrage_pezsgo_kard_vaganysag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://buborekfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr796972517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása