Csütörtökön lehullt a lepel; Champagne, 2002-es és presztízs cuvée. Miután tippeltetek hármat, nyissátok meg a cikket. Azt is elárulom, melyik lett a legjobb nem Champagne-ból érkező pezsgő, kik lettek a kategória győztesek és hogyan találsz 1000 Ft alatt ezüstérmest a hazai választékból!
Komoly felelősség kinyilatkoztatni, melyik a világ legjobb champagne-a. Ha még nem hallottál aChampagne & Sparkling Wine World Championships versenyről, ezeket érdemes tudni róla.
3+1, a zsűritagok és Márkus György
A hitelességet, a verseny súlyát a zsűritagok személye adja meg, hiszen három olyan szakértőről van szó, akik a borvilágon belül a pezsgőkre specializálódtak, ráadásul több ezer tételt kóstoltak már együtt – így képesek azonos koordináta rendszerben gondolkozni.
Tom Stevenson, a verseny megálmodójának nevéhez fűződik a legkomolyabb pezsgő enciklopédia – a Christie’s World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine, amelyben többek között egy 17. századi dokumentumot is publikált, bizonyítva, hogy az angolok 6 évvel Dom Pérignon hautvillers-i munkássága előtt lejegyezték a pezsgőkészítés mikéntjét. 2012-ig a Decanter World Wine Awards Champagne szekcióját vezette, de két éve kiszállt és most végre eljött az ideje egy a saját elképzelései szerint, optimális feltételekkel megrendezett pezsgő és Champagne világbajnokságnak.
Két zsűritársát, Essi Avellan finn Master of Wine-t – a FINE Champagne magazin főszerkesztőjét – az új generáció legnagyobb pezsgőkóstolójának és specialistájának tartja, míg Dr Tony Jordant tapasztalatai és technológiai hozzáértése miatt választotta.
Márkus György társ-zsűriként, egyben tartalék bíraként vett részt Tom Stevenson meghívására, akivel tizenéve ismerjik már egymást. A helye a panelben már jövőre is biztos.
A vakkóstolás szinte művészet, csak minimális jegyzetre van szükség az pozitív és negatív benyomásokról és arról a néhány tulajdonságról, ami megkülönbözteti adott pezsgőt a többitől. Hozzá kell, hogy férj minden fontos jellemzőhöz, de mindezt villámgyorsan, miközben végigkóstolod adott sor borait. Márkus Györgynek éppen ehhez van érzéke és jól illik a csapatba is, nagyon kedveljük kollégaként és barátként is. – Tom Stevenson a VinCE magazinnak
A mezőny
A versenyre 650 tétel érkezett, összesen 16 országból. Nagyon szép mezőny, tekintve, hogy idén először hirdették meg ezt a versenyt.
Hét teljes napon át napi 105-110 pezsgőt értékelni borzasztó kemény fizikai igénybevétel, sokat követelt mindannyiunktól. Ráadásul a visszakóstolásokkal együtt akár 140 tételig jutottunk egyetlen nap alatt.” – mesélte Márkus György a versenyről.
A díjak – az elismerés három szintje
1. szint – Érmek
Champagne-ok számára két opció volt; vagy aranyat érdemelnek, vagy nem kapnak díjat.
Itthon is kapható díjazott Champagne-ok:
- Champagne Mandois, 2005 Cuvée Victor Vieilles Vignes /Bor és Más/
- Champagne Piper-Heidsieck, NV Brut /DropShop/
- Champagne Deutz, NV Brut Classic /Bortársaság/
- Champagne Billecart-Salmon NV, Brut Rosé /Bortársaság/
- Champagne Taittinger – három tétele, a NV Brut Réserve, a Prelude Grands Crus, és a 2005 Comtes de Champagne Blanc de Blancs /Bor és Más/
- Champagne Louis Roederer, 2002 Cristal /Heinemann/
A világ többi borvidékéről érkező pezsgőknél viszont ezüstérmeket is osztattak, így végül összesen 185 arany- és ezüstérmet ítéltek oda. Méghozzá kizárólag olyan tételeknek, ahol a zsűri egyhangú döntést hozott.
Ilyen döntés született a Törley Fortuna pezsgőjéről is, amely elhozta az egyetlen díjat Magyarországnak, egy ezüstöt.
A Fortuna érdekessége, hogy Asti módszerrel készül, vagyis nem a már kierjedt borból, hanem közvetlenül a mustból, annak cukortartalmából képezi az élesztő a szén-dioxidot. A folyamat viszonylag gyorsan lezajlik és a szabályozás szerint expedíciós likőrt nem adhatnak a pezsgőhöz. Így is az édes kategóriába esik, cukortartalma min. 50 gramm/liter. Illatos, muskotályos (pl. Muscat Ottonel, Muscat Lunel) fajtákból készül, alkoholtartalma pedig a szokásosnál alacsonyabb, 10,5 %.
Megkóstoltam. – A szuper kedvező árért ne várjunk parafadugót. Óvatosan a tárolásnál, mert a palack átlátszó, könnyen sokkolhatja a fény. Aranysárga a színe. Illata nagyon vidám, mintha friss must lenne, a muskotályos jegyek mellett virágokkal. Elsőre bruthöz szokott ízérzékelésem lefagy a cukortól, de a második kortyot már élvezem. Az édességet friss gyümölcsök, lime ellensúlyozzák, miután a virágmézen túljutunk. A buborékok nagyon lazák és puhák. Kerek és bájos.
2. szint – Kategória győztesek
A legjobbak az adott kategória aranyérmesei közül, összesen 45 „Best in Class” címet ítéltek oda.
Ezek közül itthon is elérhető márkák:
- a Freixenet a legjobb vegyes szőlőfajtákból készülő cavája az Elyssia Gran Cuvée, a legjobb rosé cavájuk pedig a 2012 Cuvée de Prestige Trepat
- a Pommery Brut Royal a legjobb nem évjáratos champagne és egyben magnumja a legjobb nem évjáratos magnum
- elérhető a legjobbnak ítélt prosecco, a Bisol Crede, amely a magnum proseccók között is osztályelső lett
- kóstolhatunk Ferrarit (Trento DOC), amelynek 2007 Perlé tétele extra meggyőző volt a zsűri szerint
- és csak a szomszédos Ausztriába kell utazni egy Bründlmayer 2008 Brut Magnumért.
3. szint – Világbajnokok, avagy az Oscart kapja…
SUPREME WORLD CHAMPION, abszolút világbajnok: 2002 Cristal Rosé (Roederer)
1974-ben kezdték készíteni, 100 évvel az ikonikus Cristal után. Aÿ Grand Cru, biodinamikus művelésű területeiről, idős pinot noir tőkékről szüretelnek a házasításban használt vörösborhoz. Macerálással készül, az 55 % pinot noir és 45 % chardonnay 20 százaléka hordós érlelést kapott. A második erjesztést követően 6 évig érlelik.
Jean-Baptiste Lécaillon a 2002-es évjáratról: koncentrált és intenzív, mint egy bor, de tengersok kifinomultsággal és frissességgel. Összegezve: pompás, gazdag és fényűző.
A rosék már 10 % arányt képviselnek a teljes volumenből, és ez még emelkedni látszik. A macerálással vagy vörösbor hozzáadással készített verziók kóstolása, összehasonlítása, az eltarthatóság vizsgálata is érdekes téma. Nem egyszerű jó rosét készíteni, sok múlik a házasításba szánt megfelelő vörösboron, ami ideális esetben gyümölcsös, de nem túl tanninos és nem mutat komoly mélységeket, hogy ne bontsa meg az összhangot. Ezeknek a kóstolása már alapborként is külön örömforrás tud lenni. – Márkus György
- Világbajnok a Champagne régión kívülről érkező összes tétel közül, egyben Világbajnok Trento: Ferrari 2007 Perlé
- Világbajnok nem évjáratos Champagne: Pommery Brut Royal
- Világbajnok Blanc de Blancs Champagne: Champagne Ruinart NV Blanc de Blancs /Ha még nem kóstoltátok, irány a Bortársaság. Felejthetetlen!/
- Világbajnok nem évjáratos rosé Champagne: Champagne Charles Heidsieck NV Rosé Réserve /Hatalmas kedvencem a cuvée-jük – mellesleg aranyérmes – és ha Champagne-ban jártok, 35 Euro alatt be lehet szerezni!/
- Világbajnok presztízs Blanc de Blancs Champagne: Dom Ruinart 2002 Blanc de Blancs /Nem túlzás azt mondani, hogy Ruinart rulez, ha 100 % chardonnay champagne-ról van szó./
- Világbajnok presztízs cuvée: Dom Pérignon 1996 Oenothèque
- Világbajnok presztízs magnum Champagne: Laurent-Perrier NV Grand Siècle
- Világbajnok Cava: Gramona 2000 Enoteca Brut Nature
- Világbajnok Franciacorta, egyben Világbajnok nyerspezsgő: Il Mosnel 2008 Rosé Pas Dosé Parosé
- Világbajnok Prosecco: Nino Franco 2013 Valdobbiadene Primo Franco
A teljes listát ITT olvashatjátok.
Forrás: a júliusi VinCE magazinban megjelent cikkem és a CSWWC weboldala.
Írta Fütő Beáta
eredeti cikk: http://poppmood.com/egy-rose-lett-vilag-legjobb-champagne-a/