Egy rosé lett a világ legjobb champagne-a

2014. december 15. 16:48 - Dr. Buda Bernadett

cwsscCsütörtökön lehullt a lepel; Champagne, 2002-es és presztízs cuvée. Miután tippeltetek hármat, nyissátok meg a cikket. Azt is elárulom, melyik lett a legjobb nem Champagne-ból érkező pezsgő, kik lettek a kategória győztesek és hogyan találsz 1000 Ft alatt ezüstérmest a hazai választékból!

Komoly felelősség kinyilatkoztatni, melyik a világ legjobb champagne-a. Ha még nem hallottál aChampagne & Sparkling Wine World Championships versenyről, ezeket érdemes tudni róla.

3+1, a zsűritagok és Márkus György

A hitelességet, a verseny súlyát a zsűritagok személye adja meg, hiszen három olyan szakértőről van szó, akik a borvilágon belül a pezsgőkre specializálódtak, ráadásul több ezer tételt kóstoltak már együtt – így képesek azonos koordináta rendszerben gondolkozni.

Tom Stevenson, a verseny megálmodójának nevéhez fűződik a legkomolyabb pezsgő enciklopédia – a Christie’s World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine, amelyben többek között egy 17. századi dokumentumot is publikált, bizonyítva, hogy az angolok 6 évvel Dom Pérignon hautvillers-i munkássága előtt lejegyezték a pezsgőkészítés mikéntjét. 2012-ig a Decanter World Wine Awards Champagne szekcióját vezette, de két éve kiszállt és most végre eljött az ideje egy a saját elképzelései szerint, optimális feltételekkel megrendezett pezsgő és Champagne világbajnokságnak.

Két zsűritársát, Essi Avellan finn Master of Wine-t – a FINE Champagne magazin főszerkesztőjét – az új generáció legnagyobb pezsgőkóstolójának és specialistájának tartja, míg Dr Tony Jordant tapasztalatai és technológiai hozzáértése miatt választotta.

Márkus György társ-zsűriként, egyben tartalék bíraként vett részt Tom Stevenson meghívására, akivel tizenéve ismerjik már egymást. A helye a panelben már jövőre is biztos.

A vakkóstolás szinte művészet, csak minimális jegyzetre van szükség az pozitív és negatív benyomásokról és arról a néhány tulajdonságról, ami megkülönbözteti adott pezsgőt a többitől. Hozzá kell, hogy férj minden fontos jellemzőhöz, de mindezt villámgyorsan, miközben végigkóstolod adott sor borait. Márkus Györgynek éppen ehhez van érzéke és jól illik a csapatba is, nagyon kedveljük kollégaként és barátként is. – Tom Stevenson a VinCE magazinnak

mgyA mezőny

A versenyre 650 tétel érkezett, összesen 16 országból. Nagyon szép mezőny, tekintve, hogy idén először hirdették meg ezt a versenyt.

Hét teljes napon át napi 105-110 pezsgőt értékelni borzasztó kemény fizikai igénybevétel, sokat követelt mindannyiunktól. Ráadásul a visszakóstolásokkal együtt akár 140 tételig jutottunk egyetlen nap alatt.” – mesélte Márkus György a versenyről.

A díjak – az elismerés három szintje

1. szint – Érmek

Champagne-ok számára két opció volt; vagy aranyat érdemelnek, vagy nem kapnak díjat.

Itthon is kapható díjazott Champagne-ok:

  • Champagne Mandois, 2005 Cuvée Victor Vieilles Vignes /Bor és Más/
  • Champagne Piper-Heidsieck, NV Brut /DropShop/
  • Champagne Deutz, NV Brut Classic /Bortársaság/
  • Champagne Billecart-Salmon NV, Brut Rosé /Bortársaság/
  • Champagne Taittinger – három tétele, a NV Brut Réserve, a Prelude Grands Crus, és a 2005 Comtes de Champagne Blanc de Blancs /Bor és Más/
  • Champagne Louis Roederer, 2002 Cristal /Heinemann/

A világ többi borvidékéről érkező pezsgőknél viszont ezüstérmeket is osztattak, így végül összesen 185 arany- és ezüstérmet ítéltek oda. Méghozzá kizárólag olyan tételeknek, ahol a zsűri egyhangú döntést hozott.

Ilyen döntés született a Törley Fortuna pezsgőjéről is, amely elhozta az egyetlen díjat Magyarországnak, egy ezüstöt.

fortuna4A Fortuna érdekessége, hogy Asti módszerrel készül, vagyis nem a már kierjedt borból, hanem közvetlenül a mustból, annak cukortartalmából képezi az élesztő a szén-dioxidot. A folyamat viszonylag gyorsan lezajlik és a szabályozás szerint expedíciós likőrt nem adhatnak a pezsgőhöz. Így is az édes kategóriába esik, cukortartalma min. 50 gramm/liter. Illatos, muskotályos (pl. Muscat Ottonel, Muscat Lunel) fajtákból készül, alkoholtartalma pedig a szokásosnál alacsonyabb, 10,5 %.

Megkóstoltam. – A szuper kedvező árért ne várjunk parafadugót. Óvatosan a tárolásnál, mert a palack átlátszó, könnyen sokkolhatja a fény. Aranysárga a színe. Illata nagyon vidám, mintha friss must lenne, a muskotályos jegyek mellett virágokkal. Elsőre bruthöz szokott ízérzékelésem lefagy a cukortól, de a második kortyot már élvezem. Az édességet friss gyümölcsök, lime ellensúlyozzák, miután a virágmézen túljutunk. A buborékok nagyon lazák és puhák. Kerek és bájos.

2. szint – Kategória győztesek

A legjobbak az adott kategória aranyérmesei közül, összesen 45 „Best in Class” címet ítéltek oda.

Ezek közül itthon is elérhető márkák:

  • a Freixenet a legjobb vegyes szőlőfajtákból készülő cavája az Elyssia Gran Cuvée, a legjobb rosé cavájuk pedig a 2012 Cuvée de Prestige Trepat
  • a Pommery Brut Royal a legjobb nem évjáratos champagne és egyben magnumja a legjobb nem évjáratos magnum
  • elérhető a legjobbnak ítélt prosecco, a Bisol Crede, amely a magnum proseccók között is osztályelső lett
  • kóstolhatunk Ferrarit (Trento DOC), amelynek 2007 Perlé tétele extra meggyőző volt a zsűri szerint
  • és csak a szomszédos Ausztriába kell utazni egy Bründlmayer 2008 Brut Magnumért.

3. szint – Világbajnokok, avagy az Oscart kapja…

SUPREME WORLD CHAMPION, abszolút világbajnok: 2002 Cristal Rosé (Roederer)

cristal1974-ben kezdték készíteni, 100 évvel az ikonikus Cristal után. Aÿ Grand Cru, biodinamikus művelésű területeiről, idős pinot noir tőkékről szüretelnek a házasításban használt vörösborhoz. Macerálással készül, az 55 % pinot noir és 45 % chardonnay 20 százaléka hordós érlelést kapott. A második erjesztést követően 6 évig érlelik.

Jean-Baptiste Lécaillon a 2002-es évjáratról: koncentrált és intenzív, mint egy bor, de tengersok kifinomultsággal és frissességgel. Összegezve: pompás, gazdag és fényűző.

A rosék már 10 % arányt képviselnek a teljes volumenből, és ez még emelkedni látszik. A macerálással vagy vörösbor hozzáadással készített verziók kóstolása, összehasonlítása, az eltarthatóság vizsgálata is érdekes téma. Nem egyszerű jó rosét készíteni, sok múlik a házasításba szánt megfelelő vörösboron, ami ideális esetben gyümölcsös, de nem túl tanninos és nem mutat komoly mélységeket, hogy ne bontsa meg az összhangot. Ezeknek a kóstolása már alapborként is külön örömforrás tud lenni. – Márkus György

  • Világbajnok a Champagne régión kívülről érkező összes tétel közül, egyben Világbajnok Trento: Ferrari 2007 Perlé
  • Világbajnok nem évjáratos Champagne: Pommery Brut Royal
  • Világbajnok Blanc de Blancs Champagne: Champagne Ruinart NV Blanc de Blancs /Ha még nem kóstoltátok, irány a Bortársaság. Felejthetetlen!/
  • Világbajnok nem évjáratos rosé Champagne: Champagne Charles Heidsieck NV Rosé Réserve /Hatalmas kedvencem a cuvée-jük – mellesleg aranyérmes – és ha Champagne-ban jártok, 35 Euro alatt be lehet szerezni!/
  • Világbajnok presztízs Blanc de Blancs Champagne: Dom Ruinart 2002 Blanc de Blancs /Nem túlzás azt mondani, hogy Ruinart rulez, ha 100 % chardonnay champagne-ról van szó./
  • Világbajnok presztízs cuvée: Dom Pérignon 1996 Oenothèque
  • Világbajnok presztízs magnum Champagne: Laurent-Perrier NV Grand Siècle
  • Világbajnok Cava: Gramona 2000 Enoteca Brut Nature
  • Világbajnok Franciacorta, egyben Világbajnok nyerspezsgő: Il Mosnel 2008 Rosé Pas Dosé Parosé
  • Világbajnok Prosecco: Nino Franco 2013 Valdobbiadene Primo Franco

A teljes listát ITT olvashatjátok.

Forrás: a júliusi VinCE magazinban megjelent cikkem és a CSWWC weboldala.

Írta Fütő Beáta

eredeti cikk: http://poppmood.com/egy-rose-lett-vilag-legjobb-champagne-a/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://buborekfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr326985205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása