Vakon is megtaláltam

2014. november 10. 15:35 - Dr. Buda Bernadett

Imádom a vakkóstolókat, rengeteget lehet tanulni belőlük. Az ember egyrészt saját magát is megismeri jobban pszichológiailag, mennyire befolyásolja, ha tudja, mit iszik. Másrészről az ízlelőbimbóival is szorosabbra fűzi a kapcsolatot, elvégre erre tud hagyatkozni, elfogultság kizárva... Illetve érdekes megtapasztalni, hogy a már ismert pezsgők más arcukat mutatják egymáshoz viszonyítva. Bizonyos aromák jobban érvényesülnek, amiket amúgy észre sem veszek, ha csak önmagában egyfélét kortyolgatok. Tapasztalatszerzés következik.

üvegek sárga.jpg

Tegnap egy 18 tételes magyar pezsgő vakkóstolón vettem részt a Kazinczy Boraukció és Kereskedőház szervezésében, gratulálok. Hála a széles palettának, úgy gondolom, így első körben elegendő képet kaphattunk a jelenlegi hazai helyzet feltérképezésére. Jött a papírforma így vakon is, ugyanakkor mégis gazdagabb lettem némi érdekes ismerettel, de erről később. Lássuk most az általam felállított eredményt az első 5-öt illetően, amiket minden körülmények között ajánlok (fontos hozzátennem, egyik kedvencem, a Királyudvar Henye nem volt a sorban, biztosan szerepelt volna az alábbiakban):

1, Kreinbacher Prestige Brut NV
2, Garamvári Vincent Optimum Brut 2011
3, Kreinbacher Classic Brut NV
4, Törley Chardonnay nyerspezsgő NV
5, Szentesi Rajnai Rizling 2009
kreinbacher.jpg

Ezek közül külön is kiemelném a Kreinbacher Classic Brut (vagy Brut-öt, nem tudom, tegnap tanultam a gyorstalpaló francián, mivel rendhagyó, kell a "t"-t ejteni a végén, az est egyik leckéje), ami össznépileg az első helyen végzett, és lenyűgöző ár/érték arányú, elképesztő... Bortársaság, 3.200 forint (BT kártyával 2.900…), siessetek… Ugyanúgy, ahogy kicsiny hazánk borai is változatosak, értelemszerűen ez a pezsgőknél is megmutatkozik, biztosan mindenki megtalálja majd a Sajátját. Én nem vagyok híve a szakzsargonnak (pontosabban kiborulok a zöldesreflexes és hasonló kifejezésektől), mert nem gondolom, hogy ez közvetíti az ital értékét, nem fejezi ki a mögötte álló történetet, ami márpedig érződik az ízében. Illetve nem hiszem, hogy ennek köszönhetően bárki ellenállhatatlan vágyat érezne a kóstolásra.  Inkább érzéseket próbálok átadni, most azonban muszáj irányvonalakat is megadnom, vigyázat. A toast-osabb, kekszesebb  vonulatot a Kreinbacher pezsgői képviselik, a Garamvári, Törley, Szentesi pedig inkább a gyümölcsösség felé mozdulnak. Sőt, pont a Törley-n lepődtem meg, milyen nagyon gyümölcsös, már-már édes, parfümös jelleget mutatott nyers mivolta ellenére a Kreinbacher-hez viszonyítva, korábban magában fogyasztva ez nem érződött ilyen élesen.

vincent5.jpg

Ja igen, az új tapasztalat. Fura volt, hogy 1-2 már kedvelt, ismert pezsgő mennyire nem tetszett az elején vakon, kifejezetten zavaró ízt éreztem benne. Viszont némi idő elteltével, miután levegőhöz jutott és meg tudott szólalni, visszakóstolásnál már teljesen más arcát mutatta, pozitív értelemben természetesen. Elindult amolyan szakmai beszélgetés a szellőztetést illetően. Úgy érzem, ez sok esetben hasznos, másrészt felmerült az a jogos hozzászólás is, talán nem szerencsés, ha valaminek egyáltalán ki kell szellőznie. Én mindenesetre azt javaslom, hagyjuk szusszanni egyet a pezsgőt, mielőtt lenyűgöz minket, engedjük, hogy az aromák kiteljesedjenek (burgundi pohár!!!). Ne vessük rá magunkat azonnal, tudjátok: „Türelem….”

blindfolded-man.jpg

Szeretnék teret engedni a többi résztvevő véleményének is, mivel ízlések és pofonok ugye (bár szerencsére utóbbiban nem volt részünk). Kétféle pontozási rendszer alapján született össznépi döntés. Egy 100-as, és egy egy 20-as skálának megfelelően a kétféle TOP 5: 

100-as skála szerint:

1, Kreinbacher Classic Brut NV
2, Kreinbacher Prestige Brut NV
3, Légli Riesling Sec 2009
4, Szentesi Rajnai Rizling Pezsgő 2009
5, Vincent Optimum Brut 2011   riesling_sec_a42048d499516e7870b9fc0c6c758aee.jpg

20-as skála alapján:

1, Kreinbacher Classic Brut NV
2, Légli Riesling Sec 2009
3, Kreinbacher Prestige Brut NV
4, Vincent Optumim Brut 2011
5, Rókusfalvy Nyerspezsgő NV


A cikk forrása Viki In Bubble Land

http://bubbleland.blog.hu/
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://buborekfesztival.blog.hu/api/trackback/id/tr686884179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása